Mój chleb owsiany nie ma sobie równych. To prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi

Dodano:
Chleb owsiany Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Nie jestem mistrzynią domowego pieczywa, ale ten chleb owsiany wychodzi mi zawsze perfekcyjnie. Ma chrupiącą skórkę, jest miękki w środku, a jego zrobienie jest naprawdę łatwe.

Nawet jeśli nigdy nie piekłeś chleba, to idę o zakład, że z tym przepisem sobie poradzisz. Chleb owsiany jest jednym z najprostszych do zrobienia. Jedyny minus: trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo samo ciasto potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Reszta zajmuje niewiele czasu.

Jak zrobić domowy chleb owsiany?

Chleb owsiany zrobiony jest nie tylko z mąki owsianej. W składzie ma także mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Ta ostatnia sprawia, że chleb ma bardzo przyjemną teksturę. Ja do robienia chleba owsianego wykorzystuję drożdże suche. To ułatwia zadanie, ponieważ nie trzeba robić zaczynu, tylko wystarczy wymieszać składniki. To oznacza, że potrzebujesz jedynie miski i widelca. Nie skracaj czasu potrzebnego na wyrośnięcie. To dwie godziny w misce i potem jeszcze 30 minut w foremkach.

Zwykle posypuję swój chleb płatkami owsianymi i makiem (tak jest w przepisie), ale to tylko jedna z możliwości. Możesz zostawić same płatki owsiane, albo dołożyć inne składniki, np. sezam, siemię lniane, czarnuszkę, ziarna słonecznika albo suszone zioła.

Ja najczęściej piekę ten chleb w keksówkach. Są wygodne, a gotowe chlebki owsiane są kształtne i łatwe do krojenia.

Przepis: Chleb owsiany

Domowy chleb z mąką owsianą.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz. 30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 g mąki owsianej
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 8 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka maku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta na chlebWymieszaj wszystkie składniki w misce: trzy mąki, sól, 3 łyżki oliwy (jedna łyżka oliwy ma zostać do wysmarowania foremki), sól, miód i wodę. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Szykowanie chleba
    Keksówkę wysmaruj oliwą i obsyp brzegi częścią płatków owsianych. Przełóż ciasto do foremki. Wygładź wierzch zwilżoną dłonią i posyp resztą płatków oraz makiem. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia (na zdjęciu ciasto przed wyrośnięciem).
  3. Pieczenie chleba
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz chleb przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chleb z foremki i ostudź go na kratce.

Jak podawać chleb owsiany?

Chleb owsiany smakuje zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Możesz zajadać go z pastami kanapkowymi, wędlinami, rybami (doskonałe będą różnego rodzaju pasty rybne, ale też kawałki śledzi), serami czy warzywami. Ja bardzo lubię jeść ten chleb z odrobiną miodu albo domowymi dżemami czy konfiturami. Jeśli zdarzy się, że upiekę za dużo i chleb zostanie, lekko czerstwy smażę na maśle i robię niego pyszne grzanki: na gorące kromki kładę plaster żółtego sera i obowiązkowo łyżkę dobrego keczupu albo innego sosu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...